Galvenie » 2015 » Marts » 20
16:57
Interaktīvs izglītojošs sarīkojums „Raksti un zīmes”

 

      

Zīmes un raksti mūsu sadzīvē, mākslā un kultūrā tiek lietoti ļoti daudzveidīgi, bet ne vienmēr mēs izprotam to dziļāko nozīmi. Taču ir ļoti svarīgi izzināt savas saknes – savas tautas kultūru, kuras būtiska izpausme ir zīmes un raksti. Tā droši vien uzskata arī  Daugavpils 16. vidusskolas 1.-4. klašu  skolēni un to vecāki.

13. martā projekta „Integrācijas ABC - 2” ietvaros skolā notika interaktīvs izglītojošs sarīkojums „Raksti un zīmes” (ar  Erfolgs un O.Jesses atbalstu), kurā piedalījās 100 skolēni un viņu vecāku. Pasākumu vadīja Rīgas Latviešu biedrības „Sprīdīša skola” pasniedzēji. Ar skolēniem un vecākiem strādāja etnogrāfe Indra Čekstere, horeogrāfs Ernests Spīčs, māksliniece Sandra Sabīne Jaundāldere.

Sarīkojumā bija trīs nodarbības. Izzinošajā nodarbībā etnogrāfe I.Čekstere mums parādīja dažādas zīmes un rakstus, pastāstīja par to nozīmi un lietojumu senlaikos un mūsdienu kultūrā. Izrādās, ka katrai zīmei ir sava nozīme! Tās lietoja ornamentos, apģērbu, ieroču un trauku rotājumos.

Mākslas nodarbībā māksliniece S.S.Jaundāldere pastāstīja mums par Lielvārdes jostu. Mēs uzzinājām, kādi raksti rotā jostu un ko tie nozīmē, uzzinājām, ka katram novadam ir savi raksturīgie elementi. Tālāk bērni un vecāki papīra aplikācijas tehnikā veidoja  katrs savu rakstu, ko pēc tam apvienoja kopīgā jostā. Mums sanāca gara un savdabīga Lielvārdes josta!

Mūzikas un deju rakstu nodarbībā horeogrāfs E.Spīčs demonstrēja un mācīja klātesošajiem seno tautas deju elementus.  Dalībnieki zīmes un rakstus izdejojaja ar kājām, plaukšķināja ar rokām, iezīmēja telpā ar saviem augumiem. Visiem bija jautri, un katrs vēlējās izmēģināt savas spējas skaņu „rakstu” veidošanā.

Sarīkojuma dalībnieki jautri pavadīja laiku, uzzināja daudz  jauna un interesanta un, cerams,  iegūtās zināšanas nodos arī tālāk. Un pats galvenais ir tas, ka bērni un vecāki darbojās kā vienota komanda, atbalstīja cits citu, kopā  priecājās par panākumiem. Tas viss saliedē ģimeni, stiprina savstarpējās saites.

Lai spēka zīmes un skaistie raksti palīdz veidot gudru dzīvesziņu un dara mūsu dzīvi saskanīgāku, rosīgāku, veiksmīgāku, daiļāku!

      

Informāciju sagatavoja: Daugavpils 16. vidusskolas 3.a klases skolēnu vecāki

Skatījumu skaits: 694 | Pievienoja: Anželika | Reitings: 0.0/0

Daug16vsk.lv