Galvenie » 2014 » Marts » 3
16:14
Latviešu valodas nedēļa
    No 24. līdz 28. februārim mūsu skolā norisinājās latviešu valodas un literatūras nedēļa, kuras laikā skolēni rādīja savu prasmi runāt, lasīt un rakstīt latviski.
    Konkursa–spēles „Skani, mana valodiņa!” dalībnieki bija paši mazākie – 1. klašu skolēni. Viņi ar azartu un aizrautību gan zīmēja un krāsoja pasaku varoņus, gan veica āķīgus uzdevumus ar vārdiem, gan minēja mīklas. Patīkami apzināties, ka mūsu pirmklasnieki jau daudz ko prot un latviešu valoda viņiem nav sveša! Arī otro klašu skolēni aktīvi un ar interesi veica piedāvātos uzdevumus – spēlēja jautājumu galda spēli, pildīja krāsojamo diktātu, veidoja teikumus. Noslēgumā klašu komandas saņēma pateicības par aktīvu piedalīšanos, jo galvenais nebija uzvarēt, bet parādīt, ko katrs spēj.
    Cik medaļu Latvija izcīnīja šajās Ziemas olimpiskajās spēlēs? Kura ir garākā Daugavpils iela? Kad Latvijā ieviesa eiro? Kas ir Latvijas himnas autors? Uz šiem un vēl daudziem citiem jautājumiem atbildes mēģināja rast 3. – 4. klašu skolēni. Zinošākā šoreiz izrādījās 4. B klase.
    Kurš ir labākais mīklu minētājs 5.- 6. klašu skolēnu vidū? Mēs jums to tagad varam pateikt pavisam droši. Ar latviešu tautas mīklām, krustvārdu mīklām un dažādiem rēbusiem vislabāk tika galā Kristīne Meirāne no 6.A klases.
    Šajā nedēļā neaizmirsām arī par Meteņiem. 7. - 9. klašu skolēni ceļoja pa stacijām, kurās vajadzēja parādīt savas zināšanas un prasmi. Staciju nosaukumi runā paši par sevi: Meteņdienas ēdieni, Meteņdienas ticējumi, kā Meteņos vārīja grūdeni, Meteņu ieražas. Uzdevumi nebija no vieglajiem, bet visi ļoti centās. Šoreiz uzvarēja 8.B klases komanda.
    10.–12. klašu konkursā „ Zinu? Zinu. Zinu!” piedalījās 4 komandas. 1. vietu izcīnīja 12. klases komanda „Nosaldētie”. Dažādos konkursa uzdevumos skolēni pārbaudīja savas zināšanas par latviešu valodu, literatūru un kultūru, piemēram, dalībniekiem vajadzēja atminēt filmu nosaukumus, pēc attēla noteikt Latvijas pilsētas, pēc Latvijas ievērojamu cilvēku fotoattēliem pateikt viņu darbības sfēru.
    Latviešu valodas nedēļas ietvaros vidusskolēni veidoja video par sev tuva latviešu autora dzejoļa interpretāciju. Šajā konkursā uzvarēja Igors Kolčins (11. kl.) un Dimitrijs Vasiļevskis (12.kl.).
    Šonedēļ skolēni rādīja arī savu prasmi lasīt dzeju. Kāpt uz skatuves un uzstāties - izrādījās, ka tas nav nemaz tik viegli. Kādam drebēja balstiņa, citam piemirsās vārdi, vēl kāds ar acīm meklēja skolotāja atbalstu. Sīvā konkurencē skatuves runas konkursā uzvarēja 1.A klases skolniece Irina Zenkova un 3.B klases skolnieks Ņikita Degtjarovs.
    Runāt latviski nav viegli, bet rakstīt.... Droši vien jūs piekritīsiet, ka tas ir vēl grūtāk. Taču tie vidusskolēni, kuri ieradās uz diktāta rakstīšanas konkursu „Rakstām bez kļūdām” bija pārliecināti par sevi un par savu rakstītprasmi. Vislabāk ar diktāta rakstīšanu veicās Jekaterīnai Kaļiņinai no 10. klases.
    Bet vislielāko prieku un pārsteigumu sagādāja 10. klase. Tieši šonedēļ pilsētā noritēja latviešu valodas pēcpusdiena Daugavpils pilsētas mazākumtautību skolām „Valoda vieno”. Uzdevumi bija saistīti ar latviešu valodu un kultūru, bija jāzina nozīmīgākie aizvadītā gada notikumi, jāatpazīst latviešu dziesmas un mākslas filmas. Kopvērtējumā izrādījās, ka Jekaterīna Kaļiņina, Veronika Vazgelevičute, Jūlija Matvijenko un Edgars Raščevskis ir visgudrākie desmitklasnieki visā pilsētā. Desmit skolu konkurencē mūsējiem ir 1. vieta!
    Gribas novēlēt, lai skolēni savas latviešu valodas zināšanas rādītu ne tikai konkursos, bet arī ikdienas darbā! Lai skan latviešu valoda!
    Fotogrāfijas skatīt "Fotoalbumi".
Latviešu valodas un literatūras MK vadītāja V.Ribakova
Skatījumu skaits: 571 | Pievienoja: Anželika | Reitings: 0.0/0

Daug16vsk.lv