Galvenie » 2015 » Oktobris » 30
19:24
eTwinning (Erasmus+) rudens maratons

Rudens maratons aizsākās 10. oktobrī Rīgā, kur notika Nacionālā eTwinning konference. Tās laikā tika prezentēti seši pagājušā mācību gada veiksmīgākie eTwinning sadarbības projekti. Rīgā savus darbus prezentēja Daugavpils, Jūrmalas un Siguldas skolēni. Konferencē tika apbalvoti labākie projekti, tai skaitā 2 projekti, kurus izstrādāja un īstenoja Daugavpils 16. vidusskolas skolotāji un skolēni: projekts “Learn by playing” (projekta iesniedzēja Svetlana Rudjko) un projekts “Interesting Mathematics” (projekta iesniedzēja Regīna Urbanoviča). Abi projekti ieguvuši Nacionālos kvalitātes sertifikātus arī citās eTwinning dalībvalstīs.

Maratons turpinājās Briselē, kur š.g. 22.-24. oktobrī notika jubilejas eTwinning Starptautiskā konference. Tajā piedalījās projekti-finālisti un uzvarētāji no visas Eiropas. Jāatzīmē konferences, kas notika viesnīcā Plaza, darba organizācijas augsts līmenis.

Konferences atklāšanā uzstājās ESA (Izglītība, kultūra un sports) ģenerāldirektore Martine Reicherte. Viņa uzsvēra, ka katrs no mums savu priekšmetu var mācīt īpaši, ne tā kā citi.

Savā uzrunā Izglītības un kultūras ministre Žoele Milke ( Joelle Milquet) uzsvēra skolotāja lomu, veidojot starpkultūru savstarpējo sapratni un toleranci.

Deivids Kerrs, Pilsoniskās izglītības fonda direktors (Bristoles Universitāte), uzstājās ar lielisku runu „Kāpēc, ko un kā”. Viņš teica: „Izglītībā ir ne tikai mācību programma, bet arī citi aspekti, kas ir jāakcentē.” Un paskaidroja, ka pašlaik mēs dzīvojam sabiedrībā, kas paliek kustīgāka un mobilāka. Tas ir izaicinājums – pāraudzināt sevi, pamatojoties uz notiekošo. Jauniem pilsoņiem jābūt izpratnei daudzos jautājumos, tādos kā globālā sasilšana, tautu migrācija, demokrātija Eiropā, cīņa ar vardarbību un ekstrēmismu, globālais kapitālisms un darba vietas utt. Kerra kungs uzsvēra, ka radīsies arī jaunas, šobrīd vēl nezināmas problēmas, ka jauniešiem būs izaicinājumi, kas prasīs no viņiem globālo rīkošanos. Tātad kompetences globālo jautājumu risināšanā svarīgas ne tikai politiķiem, tas ir savstarpējās sapratnes un tolerances pamats.

Visiem konferences dalībniekiem bija iespēja apmeklēt 4 darbnīcas (Workshop). Daugavpils 16. vidusskolas skolotājām interesantākās likās “Make it work – 10 steps to effective communication in eTwinning projects” un “Virtual worlds and gamification in eTwinning projects”, ko vadīja Džesika Masīni. Darbnīcās dažādu valstu pārstāvji cieši sadarbojās, jo visa darbošanās notika grupās, kurās tika pārstāvētas dažas valstis. Mūsu skolotājiem bija iespēja sadarboties ar grieķiem, bulgāriem, holandiešiem un francūžiem (pēdējā gadījumā palīdzēja franču valodas zināšanas, kaut arī elementārā līmenī).

Interesanti, ka konferencē piedalījās ne tikai Eiropas zonas valstu dalībnieki, bija arī, piemēram, gruzīni, norvēģi, ukraiņi un turki. Jāpiebilst, latviešu norvēģu sadarbības projekts bija labākais Eiropā. Projekta laikā latviešu puse veidoja zīmējumus (strādāja bērni vizuālās mākslas skolotājas – mākslinieces vadībā), bet norvēģi šos zīmējumus atskaņoja (vadītāji – mūzikas un informātikas skolotāji), rezultātā sanāca brīnišķīgs galaprodukts – multfilma.

Pirmās dienas beigās tika novadīta interesanta spēle Urban-games, kurā dalībnieki bija sadalīti komandās un, saņemot planšetes ar kartēm, devās meklēt Briseles ievērojamās vietas. Ja objekts bija atrasts, vajadzēja izpildīt uzdevumu, piemēram, atbildēt uz jautājumu par šo pieminekli, nofotografēties pie tā, kopējot tā ideju, izveidot pašfoto, uzņemt video. Spēles rezultātus (kam izdevās atrast visvairāk objektu) paziņoja vakariņās un labākajiem pasniedza balvas.

3 dienas pagāja nemanot. Bija pienācis laiks atvadīties no viesmīlīgās Beļģijas un atgriezties dzimtenē, kur notika maratona noslēgums – brauciens uz Igauniju kopā ar skolēniem, kas ir pelnījuši šo ekskursiju. Tika izvēlēta Pērnava – Igaunijas vasaras galvaspilsēta jūras krastā. Laiks arī nepievīla, un pirmdienu, 26.oktobri, skolēni pavadīja brīnišķīgajā, saulainajā, spožajās rudens krāsās izkrāsotajā kūrortpilsētā ar lielisku akvaparku, kur varēja sevi izrādīt, lecot baseinā no 4 metru augsta torņa.

Nobeigumā gribētos visus aicināt:  „Piedalieties Erasmus, respektīvi eTwinning projektos, jo tajos var gūt nenovērtējamo sadarbības pieredzi ne tikai starptautiskā līmenī, bet arī ar saviem skolēniem, kurus, diemžēl mēs redzam tikai stundās. Taču mūsu bērni ir talantīgi un atsaucīgi visam jaunajam un neparastajam. Pamēģiniet un jūs nenožēlosiet!

P.S. LABOR RECEDET, BENE FACTUM NON ABSCEDET – Darbošanās beigsies, bet labi izpildīts darbs nezudīs.

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils 16.vidusskolas ģeogrāfijas skolotāja Svetlana Rudjko.

 

 

Skatījumu skaits: 688 | Pievienoja: Anželika | Reitings: 0.0/0

Daug16vsk.lv